Bidermajer

Bidermajer

Bidermajer je više od samo dobrog ukrasa.

Mlade su razmišljale o tome kakav bidermajer nose za vencanje. Uostalom, svaka vrsta cveta ima različito značenje, a dan vašeg venčanja je onaj dan kada definitivno ne želite da pošaljete pogrešnu poruku. Kladim se da većina mladi ne troši puno vremena razmišljajući o tome zašto taj bidermajer nosi na svom vencanju.

Vekovima stari razlozi zašto mlade nose bidermajer

Poreklo ove cvetne tradicije seže u stari Rim. Cveće je bilo uobičajeno ukrašavanje na rimskim venčanjima, jer su bili poznati kao simboli novih početaka, vernosti i plodnosti.

Biljke su više bile istaknute u buketima srednjeg veka nego cveće, posebno mirodjija i beli luk, koji su navodno držali zle duhove i loše sreće. Mirodjija se ponovo pojavio na svadbenoj gozbi kako bi mladenci bili spremni da ispune svoju ljubav te noći. Da, čak su i naši preci znali za čuda afrodizijačke hrane.

Do viktorijanske ere, razmena cveća postala je sve popularniji način za izražavanje ljubavi. U skladu sa romantičnom temom, na kraju su se povezali sa venčanjima.Pa sve do današnjih dana, a cveće i dalje igra istaknutu ulogu u venčanjima.

Internetom kruži glasina da su mlade iz 15. veka nosile bukete sa cvećem kako bi što bolje mirisale, a razlog su bile da se kupaju samo jednom godišnje. Snopes je ovu tvrdnju dokazao lažnom, i hvala na tome. To je prilično zaklonilo romantičnu tradiciju.

Sam naziv „Bidermajer“ potiče još iz 19. veka koji je prvi upotrebio Josef Viktor von Šefel u Minhenskom časopisu kao novi umetnički pravac. Detaljnije možete pročitati ovde.

Koliko dobro poznajete cveće i njihovo značenje? Budite slobodni i obratite se nama za savet!

Ostavi komentar